Zwerfafval. We kunnen er niet meer omheen. Het is vies, geeft een onveilig gevoel en is schadelijk voor planten, dieren en mensen. Gelukkig zien we dat steeds meer mensen zwerfafval rapen. Om nog meer inwoners enthousiast te maken om zwerfafval te rapen, starten de gemeente Koggenland en Opmeer de campagne ‘Ik raap Zwerfafval’.

Iedereen in de gemeente wordt aangespoord om zijn of haar stoep, straat, buurt of plantsoen schoon te houden. Gewoon in je eigen omgeving en in je eigen tijd. Als er genoeg inwoners meedoen, ontstaat er vanzelf een gemeente zonder zwerfafval. Bovendien: wie gaat nog zijn peuk op de grond gooien, als de buren die moeten opruimen. Dus er zal ook een preventieve werking vanuit gaan.

Inwoners die aansluiten bij de campagne ‘Ik raap Zwerfafval’ krijgen van de gemeente een gratis grijper. Voor de campagne is ook een speciale Facebook-pagina in het leven geroepen waarop het hele jaar door nieuwtjes, leuke winacties en campagnes worden geplaatst. Bovendien worden een aantal zwerfafvalrapers in het zonnetje gezet met een film waarop ze aangeven waarom zíj zwerfafval rapen. Zo werken inwoners en gemeente samen aan een zwerfafvalvrije gemeente.

Ook zwerfafvalraper worden? Meld je hieronder dan aan.