Gedeputeerde Jeroen Olthof, wethouders en schooljeugd geven het goede voorbeeld tijdens startschot van de campagne Blikvrij.

Door gebruikte blikjes in een Blikvanger te gooien, gaven gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Jeroen Olthof en de wethouders Rosalien van Dolder van Koggenland, Annette Groot van Dijk en Waard en Robert Tesselaar van Opmeer samen met leerlingen van de Langereisschool uit Ursem het startschot voor de campagne Blikvrij. De komende weken zal In deze gemeenten de campagne Blikvrij gevoerd worden om inwoners bewust te maken van de schadelijke effecten van blikjes op straat of in de berm en worden zij aangespoord om hun blikafval in de afvalbak te gooien. Ook de provincie Noord-Holland zet zich sinds vorig jaar actief in om blikjes in te bermen langs de provinciale wegen tegen te gaan en sluit zich aan bij de campagne Blikvrij.

Gezamenlijke aanpak om zwerfafval van blikjes tegen te gaan

Zowel gedeputeerde Jeroen Olthof als wethouder Rosalien van Dolder benadrukten in hun toespraak het belang van een zo groot mogelijke gezamenlijke aanpak, want zwerfafval kent geen grenzen. Op regionaal niveau werken de gemeenten Koggenland, Dijk en Waard en Opmeer al zoveel mogelijk samen als het om de aanpak van zwerfafval gaat. Dat resulteert in gezamenlijke campagnes zoals deze campagne Blikvrij. Binnen de groep van relatief grote veroorzakers van zwerfafval nemen automobilisten een belangrijke plaats in. Daardoor belanden gebruikte blikjes vaak in de bermen langs de (provinciale) wegen. Sinds de inwerkingtreding van statiegeld op plastic flesjes is de hoeveelheid gevonden blikjes met maar liefst 20% toegenomen. Reden waarom de provincie zich ook aansluit bij deze campagne. Het is de uiteindelijke bedoeling dat veel meer gemeenten in de provincie mee gaan doen met de campagne Blikvrij.

Jeugd en sportverenigingen

Inmiddels loopt er ook een campagne om sportverenigingen te stimuleren om zich aan te sluiten bij de campagne Blikvrij. Voetbalclub SVW’27 uit Dijk en Waard geeft hierbij het goede voorbeeld. Inmiddels voetbalt de jeugd van SVW’27 zelfs al met Blikvrij op hun shirt. Peter de Boer van SVW’27 vertelde wat hun club motiveert om naast sportieve prestaties ook te werken aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat geldt ook voor leerlingen van de Langereis school in Ursem. Zij rapen iedere maand zwerfafval rondom de school en werden dan ook door wethouder Rosalien van Dolder in het zonnetje gezet. Zo laten zowel bestuurders als de jeugd zien dat een schonere wereld de verantwoordelijkheid van iedereen is.