Weg met zwerfafval. Maak samen het verschil ♻️

Zwerfafval. Niet normaal.

Over zwerfafval

Zwerfafval is inmiddels de grootste irritatie onder inwoners. Zwerfafval is vies, leidt tot een onveilig gevoel, is zeer schadelijke voor planten, dieren en milieu  en kan zelfs in de voedselketen terecht komen. Waar zwerfafval ligt, volgt snel meer zwerfafval. Het uitgangspunt ‘schoon houdt schoon’ is helaas ook maar beperkt houdbaar. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat opruimen alleen het probleem niet oplost. De enige oplossing is; geen zwerfafval meer op straat, plantsoen, berm, op- of afritten of waar dan ook neergooien. Dat geldt voor de bekende soorten zwerfafval zoals plastic en blik, maar ook voor heel veel ander vormen van zwerfafval, waarvan vaak niet bekend is wat voor schadelijke effecten ze hebben op het milieu.

De campagne “Zwerfafval. Niet normaal.” is een initiatief van de gemeenten Langedijk, Heerhugowaard, Koggenland en Opmeer.

Plastic

Plastic breekt geleidelijk af tot steeds kleinere deeltjes die we microplastics en als ze nog kleiner worden nanoplastics noemen. Deze deeltjes blijven oneindig in het milieu en richten grote schade aan en zorgen voor plastic soup. Dieren kunnen in plastic verstrikt en sterven. . Veel plastic belandt uiteindelijk in de zeeën maar hebben eerder al rivieren en andere wateren vervuild. Wist je dat 30% van het afval in zee veroorzaakt wordt door strandgangers? Dus ook dat ene flesje op het stand, resulteert uiteindelijk in forse schade aan de natuur. Kortom, laat geen plastic achter.

Blik

Er zijn twee soorten blik: van metaal en van aluminium. Vaak zijn de blikjes zelf van metaal en is het deksel van aluminium. Blik doet er minstens 50 jaar over om te verteren. Erger is nog dat aluminium niet door metaaldetectoren in de maaimachines wordt herkend. Als de berm met jouw blikje dan wordt gemaaid, wordt het aluminium tot talloze kleine scherven vermalen. Van het gemaaide gras wordt vervolgens veevoer gemaakt, waarmee de resten in de voedselketen terecht komen. Gemiddeld gaan er zo’n 4.000 koeien per jaar doordat deze scherven in hun maag terecht komen. Dus denk goed na voordat je je blikje of deksel op de grond gooit want zwerfafval is niet normaal.

Bananenschil

Je denkt als snel dat een bananenschil op natuurlijke wijze snelt verteert, maar bijna niemand weet dat een bananenschil cellulose bevat. Cellulose is taai materiaal en daardoor duurt het al snel een jaar voordat de bananenschil verteerd is. Kijk ook uit met schillen van bijvoorbeeld sinaasappels . Gooi ze dus niet op de grond maar thuis in de afvalbak.

Peuken

Peuken zijn zeer schadelijk voor het milieu. Een peuk bevat talloze gifitge stoffen. Hierdoor vergiftigt één peuk maar liefst 8 liter grondwater. Wat dat voor dieren en planten in het milieu doet, hoeven we dus vast niet meer uit te leggen. Peuken van filtersigaretten zijn trouwens nog erger. Een filter bevat cellulose-acetaat, oftewel microplastics. Wanneer een filter in de natuur komt, vergiftigt deze net zo goed zo’n 8 liter grondwater, maar het plastic vergaat nooit. Dus voordat je weer je peuk op de grond uittrapt, misschien toch goed om hierover na te denken.

Sigarettendoosjes

Ook de sigarettendoosjes zijn niet echt fijn voor de natuur. Dat geldt trouwens voor al het papier. Dat doet er al snel weken tot maanden over voordat het verteerd is. Gooi papier dus niet zomaar op straat maar neem het mee naar huis en leg het bij het oud papier of gooi het in een afval- of papierbak.

Kauwgom

Wist je dat er in kauwgom aardolie zit? Dus al je je gebruikte kauwgom op straat of in de berm gooit, is dat niet alleen een ontzettend vies gezicht, maar je richt er ook grote schade mee aan aan planten, dieren en milieu. Kauw dus nog even door totdat je thuis bent en gooi dan je kauwgom in de afvalbak.

Verpakkingen van etenswaren

Drinkbekers voor je cola of milkshake, patatbakjes en andere verpakkingen voor voedsel worden vaak van polystyreen gemaakt. Dit doet er tot tientallen jaren over voordat het verteerd is met alle gevolgen voor de natuur. Bovendien zijn deze verpakkingen vaak vervuild met etensresten of saus. En dat trekt weer ongedierte aan. Gooi het dus in een afvalbak.

Chips- en snackverpakkingen

Veel van deze verpakkingen, zoals chipszakken, hebben vaak een metalen laagje aan de binnenkant om het product te beschermen tegen licht en lucht. Zo geniet je er meer van, maar de natuur juist niet, want het laat zich raden hoe lang het duurt voordat dat metalen laagje verteerd is. Deze verpakkingen mag je trouwens thuis ook niet bij het plastic gooien, maar horen bij het restafval.

Bijplaatsingen van afval

Je kent het wel: wil je je lege verpakking of peuk in de afvalbak onderweg gooien, is deze helemaal vol. En hoewel de afvalbakken echt regelmatig geleegd worden, zijn ze soms door drukte of andere omstandigheden snel weer vol. Gooi je afval dan niet naast de afvalbak maar loop door naar de volgende afvalbak of neem het mee naar huis om daar weg te gooien. Zo bescherm je de natuur tegen de schadelijke effecten van je peuk, kauwgom of verpakking en voorkom je dat ongedierte en vogels het verder verspreiden.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...